Tort odebrany i … co dalej?

To pytanie bardzo często nurtuje osoby, które pierwszy raz zamawiają tort i nie wiedzą jak z nim postępować. Widzę również strach w oczach Młodych Par zamawiających torty weselne, które trzeba przewieźć na dłuższą odległość.

Chciałbym Wam przekazać kilka przydatnych, a zarazem bardzo istotnych informacji, na ten temat. Dzięki nim tort jaki inne wyroby cukiernicze długo zachowają świeżość i będą cieszyć Wasze podniebienie. Zatem zaczynamy

Jak bezpiecznie przewieźć tort

Po odebraniu tortu najlepiej przewozić go na płaskiej powierzchni. Idealnie nadaje się do tego bagażnik lub podłoga za fotelem. Dobrze jest ograniczyć możliwość przypadkowego przesunięcia się kartonu np blokując go go innymi rzeczami. Na pewno powinniśmy unikać przewożenia pudełka na fotelach – są nachylone. Tort wtedy pod wpływem drobnych wibracji może się zsunąć z podkładu i uszkodzić. Podczas jazdy zachowujemy spokój, staramy się jechać płynnie i nie hamować gwałtownie. Unikajmy też szybkiego pokonywania ostrych zakrętów. 

Przewożenie tortu rowerem lub wózkiem, może się skończyć jego uszkodzeniem. Wykonujemy tylko torty z naturalnych składników i są one dużo delikatniejsze, niż ich odpowiedniki wykonane z wątpliwej jakości mieszanek cukierniczych.

Czy tort przetrwa 2 dni?

Tort i słodycze należy przechowywać w lodówce w temperaturze 3-6 stopni C (temperatura chłodnicza). Najlepiej wstawić go do lodówki w oryginalnym opakowaniu, w którym był transportowany. Zabezpieczy to go przed przenikaniem intensywnych zapachów z lodówki. Ze względów sanitarnych zaleca się unikanie trzymania tortu bez pudełka w sąsiedztwie jaj i surowego mięsa. Unikajmy również zamrażania tortu. Czyli odpadają  zamrażarce oraz balkon podczas mrozu.

Tort z lodówki prosto na stół

Nieważne czy jest to tort ślubny, na chrzest, czy zamówiony na urodziny dla wyjątkowej osoby. Zawsze powinniśmy stosować się do tych dwóch prostych zasad:

  • Torty w kremie należy wyjąć ok 30 minut przed podaniem by masa którą tort jest pokryty się ogrzała i stała bardziej sprężysta. Dzięki temu łatwiej będzie się nam kroiło. 
  • W przypadku tortów pokrytych masą cukrową kroimy go bezpośrednio po wyjęciu z lodówki

Tort przygotowany zatem … kroimy

Ile osób tyle sposobów krojenia tortu. Ja postaram się przedstawić Wam mój przetestowany. Torty kroimy ostrym nożem bez ząbków. Za każdym razem zanurzamy go w gorącej wodzie i przecieramy np. ręcznikiem papierowym. Zaczynamy kroić czubkiem noża od środka, następnie lekko naciskając całym ostrzem, ruchem delikatnie posuwistym, dosłownie przepiłowujemy tort dochodząc aż do podkładu. Nakładamy kawałek na talerzyk przy pomocy noża lub łopatki do serwowania. Nie kroimy nią tortu! Powtarzamy to, aż cały tort zniknie ze stołu 😉

Torty weselne – ładnie pokrojone

Przy dużych średnicach, szczególnie przy tortach weselnych lub tortach na chrzest lub komunię, należy najpierw wykroić środek i wokół niego kroić tort. Następnie sam środek pokroić w taki sposób jakby stanowił odrębny tort.

W przypadku tortów piętrowych pod każdym piętrem znajduje się podkładka oraz wsporniki. Zazwyczaj są to słomki lub specjalne plastikowe rurki lub bambusowe patyki. Podkładkę należy usunąć w momencie rozkrojenia górnego piętra, które na niej stało. Wsporniki usuńmy w miarę możliwości przed pokrojeniem piętra. Dzięki temu wszystkie wykrojone kawałki tortu będą kształtne.

Przewiń na górę